18 - 11 - 2018

Wat is Smarthomes/buildings?

Smarthomes, Smartbuildings, Domotica, Gebouwautomatisering, zijn een aantal namen voor het automatiseren van woningen en gebouwen.
Wat houdt dit nu precies in?
Door één of meerdere functies te combineren en te centraliseren, kan een woning of gebouw een Smarthome of Smartbuilding worden. De kernwaardes liggen op, comfort, gemak, energiebesparing, veiligheid en ontzorgen.
De installatie bestaat uit een aantal basiscomponenten, Sensoren, Actoren en Interfaces.
Basiscomponenten zijn de basiselementen die als centrale regelunits dienen.
Onder Sensoren kun je bv schakelaars, opnemers, bewegingssensoren, aanwezigheidssensoren, etc. plaatsen.
Actoren bestaan uit schakelmodules voor verlichting, rolluiken en garagedeuren, dimmodules voor verlichting etc.
En als interfaces kun je de communicatie naar andere systemen zoals Dali lichtsturingen, bedieningspanelen en touchscreens, IoT protocollen, koppelingen naar zonnepanelen, etc.

Wat zijn de mogelijkheden?

In theorie is alles wat te schakelen of te sturen is, te combineren met Smarthomes oplossingen.
Om een aantal voorbeelden te noemen, het schakelen en dimmen van verlichting, het centraal uitschakelen van verlichting, het automatisch schakelen van verlichting d.m.v. aanwezigheid- of tijdfuncties, het verwarmen of koelen, het combineren van divers functies zoals de verwarming uitschakelen als de ramen open staan, gecombineerd met de stand van de zon en de aanwezigheid van personen, zonnepanelen gecombineerd met de inschakeling van grote verbruikers zodat het energie verbruik lager wordt, maar ook het bad op afstand vol laten lopen, de geluidsapparatuur koppelen in diverse ruimten, aanwezigheidssimulatie, koppelingen met toegangscontrole en beveiligingsinstallaties, enz. enz. en dit dan ook nog via de smartphone op afstand, waar ook ter wereld te realiseren.

Welke systemen zijn er mogelijk?

Er zijn diverse mogelijkheden, bedraad en draadloos, met verschillende bus protocollen zoals
KNX, welke merk onafhankelijk is, protocollen die merk gebonden zijn en ondertussen zijn er ook mogelijkheden om diverse bus protocollen te combineren.
Een aantal protocollen die in het leveringspakket van Solar zitten zijn:
KNX
Zigbee/Z-wave
RS 422
Rf draadloze protocollen


Welke leveranciers?
Solar heeft een breed pakket van leveranciers, waarmee we uw en uw klant specifieke wensen en mogelijkheden kunnen beantwoorden.
Voor een volledig en actueel overzicht van het complete assortiment, inclusief alle randapparatuur en, softwaretools en mogelijkheden wordt dit overzicht regelmatig ververst.

Het huidige overzicht van leveranciers en systemen:

ABB
Carlo Gavazzi
Eaton
Hager
Hemmink/Rademacher
Jung
Trust/Klikaan-klikuit
Legrand/Bticino
Niko
Osram
PeHa/Honeywell
Plugwise
Schneider/Merten
Siemens
Theben
Yokis
Zipato