16 - 07 - 2018

Marinus van der Woerd

Solar Light en de LED Performance score

Inverso 150LED verlichting wordt vaak geïdentificeerd met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid maar dat geldt helaas niet voor alle led producten. Omwille van de prijs worden er led producten op de markt gebracht die heel snel in lichtkwaliteit teruglopen en hoe duurzaam is dat product dan nog?

Het is mogelijk de kwaliteit van een ledproduct samen te vatten in een waarde tussen 1 en 5 waarbij 5 eigenschappen worden beoordeeld aan de hand van de gegevens van de producent. Dit noemen we de LED Performance score of LP-score. Het gaat om de volgende eigenschappen:

  • Levensduur (uur)
  • Kleurweergave (CRI/Ra)
  • Gemiddelde lichtterugval (L waarde)
  • Bovengemiddelde terugval (B waarde)
  • MacAdams step (led kleurverschil)

LPS 1690144Deze data is net zo vanzelfsprekend is als het aantal Pk’s, topsnelheid, verbruik en gewicht van een auto op het moment dat je op zoek bent naar een andere. Het mag duidelijk zijn dat op het moment dat je bij een dealer staat en deze informatie onbekend is, je een deur verder gaat en dat geldt ook voor LED. Op het moment dat een producent deze 5 eigenschappen niet kan opgeven geeft dat te denken.
De beoordeling van de eigenschappen is een bekende en beproefde methode die veel wordt toegepast in onderzoeken. Ook in deze rapportage is 1 de laagste score en 5 de hoogste. Op websites bijvoorbeeld zie je dat vaak aangegeven door sterren. De criteria wanneer iets bv. een 3 of een 4 is liggen vast en gelden dus voor alle producten van alle leveranciers en geeft een objectieve vergelijking.

Deze 5 eigenschappen worden weer gemiddeld en hieruit komt dan een totaal rapportcijfer tussen 1 en 5 en is in dit voorbeeld een 4,0. In deze rapportage staat ook de lumen/watt verhouding, dit is de netto lumenstroom gedeeld door het systeemvermogen. Deze informatie (lumen en systeem vermogen) moet komen uit het LM79 rapport en is van belang voor de Energie Investerings Aftrek (EIA).

Het kersje op de taart in het rapport is de Cr index. Dit is de relatie tussen de lumenstroom, het systeemvermogen en de netto koelmassa in gram, Cr = Lm/(m/P). Kort: hoe meer je de grenzen gaat opzoeken van wat de led en koeling technisch aan kan, hoe hoger (en dus slechter) de CR index. Je kunt dit zien zoals het aantal watt per m2, hoe lager deze verhouding hoe efficiënter het product.

Als deze grenzen worden opgezocht heeft dat gevolgen voor de levensduur van het product dat kan elke producent van LED’s laten zien. Er is een hele duidelijke relatie tussen temperatuur en lichtterugval van LED’s. Uit het rapport kan je dan ook direct conclusies trekken: een product met een hoge Led Performance score en hoge lumen/watt verhouding maar met een lage Cr index zal het in de praktijk langer uithouden dan andersom. Zo is een product met een lage Led Performance score (lager dan 4) volledig ongeschikt voor situaties waar het licht vaak en lang brandt. Denk dan aan Verzorgingshuizen, Hotels en Restaurants.

Solar Light: duidelijk over licht!

LinkedIn Volgs ons op Twitter Facebook Google
Tweets SolarLight
solarindustrie Solar Industrie Update is uit hierin productinnovaties van fabrikanten, praktische klantcases en nieuwsfeiten. https://t.co/Y2kR1bZlUM
solarindustrie NIEUW ESI Genspec Dynamic Transducer GD4200-USB, nu met 1000 metingen per seconde. lees meer; https://t.co/MH3HL978sr